Frans-Peter

Frans-Peter Scheer

Mijn persoonlijke reis

Vernoemd naar opa Frans en oma Pietje werd ik in 1970 geboren en groeide op op een boerderij in Oudenhoorn (Voorne-Putten) samen met mijn ouders, mijn broer (1971) en mijn zus (1978). Mijn leven stond in het teken van samen(werken) op de boerderij, op school en in de sport. Op de boerderij heb ik de mooie vorm van samenwerking ervaren met de natuur, de seizoenen, familie en kennissen. Tijdens mijn wielrennen topsport periode, van 1978-1994, heb ik grenzen verlegd, mijn geest en lichaam uitgedaagd, genoten van de flow, competitie en volharding. In mijn opleiding tot landbouw technisch ingenieur veel kennis tot mij genomen en veel bijzondere mensen ontmoet. Met ruim 20 jaar ervaring in voedselketens kan ik bijdragen aan concrete verduurzaming. Als vader van twee zoons mag ik ervaren wat zorgdragen en aanwezig zijn is. Door ziekte en re-integratie ben ik ervaringsdeskundige met dieper bewustzijn en persoonlijke levensstijl.

Vallen …

35 jaar geleefd met veel energie, sporten, hobbies, carrière, contacten .. en dan wordt ik langdurig ziek. Medio 2005-2008 heb ik door de ziekten van Pfeiffer en Lyme sterk ingeboet aan fysieke belastbaarheid. Op het dieptepunt werd ik bedlegerig, kon niet meer zorgen voor mijn kinderen, laat staan sporten of werken. Met enkel het verstand en medische begeleiding was mijn situatie niet oplosbaar. Ongemak, ongeloof, angst, onzekerheid, verdriet …. Een bijna dood ervaring volgde .… warm, licht, tijdloos, lichaam loos, …. in dat moment kwam de vraag …. “wil je hier blijven of wil je terug?”.… en ik wilde graag terug. Ik wil er zijn voor mijn beide zoons en naasten. En …. ik leefde nog, hoe bijzonder is dat! En wie is ik eigenlijk?

… En weer opstaan

Wat volgde was een periode waarin ik niet meer keek naar wat ik eerst kon, maar naar datgene wat nu wel haalbaar was. Naast ellendig heb ik deze periode als sterk louterend ervaren. Een nieuw paradigma, ME/CVS diagnose, gedeeltelijk arbeids (on)geschikt, omgaan met instanties (uwv, rechtbank), nieuwe arbeidsverhoudingen. Kortom opnieuw keuzes maken en mijn leven inrichten.
Het (h)erkennen en door-leven van existentiële levensvragen, het integreren van denken, voelen en (bewust)zijn. Wie is Frans-Peter nog meer dan vader, projectleider, sporter? Welk dieper bewustzijn drijft mij? Wat wil ik, welke motieven en waarden wil ik leven? Aan welke identiteit, gedachten, overtuigingen en normen moet ik werken zodat ik meer onbevooroordeeld naar mijzelf en mijn omgeving leer kijken? En … welk gedrag laat ik concreet zien, wat doe ik wel en wat niet?!

Door leven met dieper bewustzijn

In de jaren daarna ben ik fysiek gedeeltelijk hersteld en heb tegelijkertijd mijn bewust-zijn verder ontwikkeld. In de “school van het leven” en met diverse trainingen heb ik mijn intuïtieve kant leren kennen en deze in harmonie gebracht met mijn analytische vaardigheden. Wat mij hielp zijn de vele persoonlijke ontmoetingen, mijn kinderen, meditatie, Qi-Chong (Chinese yoga), KenKon Integral Life & Training Center, workshops, boeken, (boeddhistische) wijsheden, de grootsheid van de natuur.
Ik heb kwetsbaarheid als kracht ervaren. Het geeft inspiratie en moed mijn eigen pad te gaan, wat in mij leeft en uitgedrukt wil worden, meer bewuste keuzes te maken en daarin te verbinden en reflecteren met anderen. Mijn persoonlijke pad en ont-wikkeling geeft een diepere betekenis aan mijn leven. Verwondering, vrijheid, verantwoordelijkheid en verbinding. Ik ben nieuwsgierig jou te ontmoeten en begeleiden!

Klik hier om mijn volledige c.v. te bekijken > >
Hier om mijn LinkedIn profiel te bekijken > >
En hier om contact met mij op te nemen > >

Een paar van mijn inspiraties:

 • IJsberg model: Door onder “de waterlijn” inzicht te krijgen op onbewust gedrag ben je beter in staat om bewustere keuzes te maken die volledig bij jou passen.
 • Het Slimme Onbewuste: Ap Dijksterhuis.
 • The wisdom of imperfection: Rob Preece.
 • Big five for life: Hoe wil jij dat jouw levens museum eruit ziet?
 • Holistisch. Menselijk handelen is onderling verbonden en onderdeel van de natuurlijke omgeving. Zie hier bijvoorbeeld het wood wide web als metafoor.
 • Rocky Balboa – Motivational/Inspirational Speech To Son.
 • From chimp to human mode: podcast dr. Steve Peters.
 • “Je moet jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn”, Loesje.
 • “De langste reis van het leven is de reis naar binnen”, Dag HammerskjÖld, VN.
 • “De meest zeldzame grondstof voor grote gedachten is het niets: lege ruimte en tijd” Robbert Dijkgraaf, Princeton.
 • “Moed moet en verder moet er niet zoveel. Maar wat wil jij?! Ieder zijn eigen pad, niemand anders kan dat.” Frans-Peter Scheer, Wageningen.